• Suche
savills

May 16, 2017

Fastighetsrekord på Mallorca

Fastighetsrekord på Mallorca

Att fastighetsmarknaden på Mallorca är en självklar ledare bland spansk fastighetsmarknad är ingen nyhet. Det finns många siffror som visar på framgångsrika fastighetstransaktioner på Mallorca och dess fastighetsmarknad. Att fastighetsmarknaden går så pass bra på Mallorca går till viss del att tacka de skandinaviska köparna för.

Mallorcas fastighetsmarknad har gått uppåt i en stabil och säker riktning under många år. Ön har inte bara lyckat förtrolla spanjorerna själva utan internationella köpare som tyskar, britter och som nämnt tidigare: skandinaverna.

Majoriteten av köparna är över 45 år

De flesta av de skandinaviska köparna är över 45 år och en solklar majoritet använder fastigheter som en semesterbostad. Det finns även en mängd skandinaver som istället bosätter sig helt och hållet på Mallorca. Detta beror säkerligen på den svenska skolan och den svenska kyrkan som finns på Mallorca. Med tanke på Mallorcas rykte av att vara en ö med mycket lyx har även fastighetsmarknaden blivit påverkad. Efterfrågan på fastigheter med utsikt över havet och fastigheter med ett bra läge har ökats kraftigt de senaste fem åren.

De utländska köpen i Spanien har ökat med 12,2 % de senaste 12 månaderna och när det gäller köp av svenskar har det ökat med 11,4 %. Enligt INE så är det Mallorca som har visat allra störst prisökning på sistone. INE berättar även att det är nyproduktion som är den största efterfrågan och därför stiger mest i pris. När man kollar på de utländska köparna visas det att exempelvis 55 % av de svenska fastighets köparna föredrar nyproduktion före begagnat.

Nyproduktioner

En tänkbar anledning till att siffrorna på nyproduktion på Mallorca stiger som allra mest, är att de spanska bankerna sitter på enorma fastighetsbestånd av begagnade bostäder som måste säljas. Dessa begagnade bostäder ligger oftast inte i de mest populära områdena eller lever upp till de krav som européer ofta har på ett hus. Därför ser vi ännu fler nyproduktioner dra igång och trots att efterfrågan är konstant, så fortsätter priserna att stiga på den mallorcanska fastighetsmarknaden.

Efterfrågan av semester boenden och fastigheter på Mallorca kan också bero på att det inte finns fastigheter i överflöd på Mallorca. Till skillnad ifrån andra spanska områden, som till exempel Costa Del Sol, där man byggt hundra tusentals av semester boenden som står tomma, är regleringarna på Mallorca hårdare och tillsammans med den reducerade ytan som Mallorca består av har det helt enkelt inte varit möjligt med ett så stort utbud av bostäder. Då det inte finns så många bostäder så håller sig priserna uppe.

Om vi tar Palma som ett exempel, detta är en väldigt populär del av Mallorca där efterfrågan på semester boenden är hög. Lägenheterna i Palma har ofta kvar sina charmiga traditionella drag, som högt i tak eller stora fönster. För en lägenhet med en eller två sovrum ligger de generella priserna på cirka 250 000 euro till 600 000 euro. Detta är ett väldigt högt pris om man jämför med priser på en lägenhet i samma storlek vid den spanska solkusten, för att ge ett exempel – det är ganska stor skillnad.

< Tillbaka till nyheterna

Du är kanske intresserad av något av dessa nyhetsämnen

September 15, 2017

Mallorca, golf-mecka 2017!

För det första kan man då njuta av sin favorithobby i härligt solsken, och samtidigt kombinera det med strandliv, bad och allt annat som Mallorca har att erbjuda. Men faktum är dessutom att här finns hela 20 strålande golfbanor, en mycket...

+ Läs mer