• Suche
savills

May 26, 2017

Fastighetsmarknaden på Mallorca i siffror

Fastighetsmarknaden på Mallorca i siffror

Att det finns ett stort intresse för den spanska bostadsmarknaden är ingen nyhet. Redan under början av 2014 började den marknaden växa markant och försäljningen har i princip endast gått spikrakt uppåt sedan dess. Mallorca tillsammans med öarna i närheten är ett av de områden där fastighetsmarknaden har växt som mest under året faktiskt. Mallorcas köp och försäljning av fastigheter har ökat med 23 procent bara under det senaste året.

En ö som passar alla

Hit flyttar många ungdomar för att ta sitt första jobb efter gymnasiet, kanske går någon bartender utbildning. Men även en hel del barnfamiljer söker sig till värmen för att slå sig ner. Att pensionärer flyttar utomlands och lämnar kalla Sverige vet vi alla om, därför finns här en salig blandning av alla åldrar – som vill ta del av solens alla timmar!

Enligt det spanska statistikinstitutet INE så såldes det 17,3% fler fastigheter under de första nio månaderna av 2014 till utlänningar, än vad det gjorde under hela 2013. Dessa siffror ökar varje år och Mallorcas roll i den spanska fastighetsmarknaden växer sig bara större och större.

Hit flyttar skandinaverna

Fastighetsmarknaden Mallorca Siffror

Mallorca tillhör ö-gruppen Balearerna. Denna grupp av öar, och specifikt Mallorca, är väldigt populära hos skandinaver. År 2014 så registrerades det 9280 stycken transaktioner av fastigheter på Balearerna. Av dessa 9280 stycken transaktioner så genomfördes cirka en fjärdedel (25 procent) av köpare från utlandet, på Mallorca. 15 procent av dessa fastigheter hade ett värde på över 500 000 euro. Detta är väldigt högt om man sätter det bredvid siffror på Andalusien och Katalonien, vilket ligger på 7,4 procent respektive 6,5 procent. Åter till skandinaverna, så är det dem som står för cirka 10 procent av dessa transaktionerna.

Att Mallorca är ett så pass populärt område bidrar givetvis till fastighetspriserna. Från den senaste rapporten av Instituto Nacional De Estadistica bekräftar man prisökningen på den spanska fastighetsmarknaden. Allra mest stiger priserna på Mallorca, där de under 2015 ökade med hela 7 %.

Det mest efterfrågade när det gäller fastighetsmarknaden i Spanien generellt, och i specifikt Mallorca, är en lägenhet med 2 sovrum och havsutsikt, eller alternativt nära till en strand. Området för bostaden ska även vara i ett område där det finns stor chans för uthyrning.

Bostadspriserna

De genomsnittliga bostadspriserna i Mallorca ser för tillfället ut på följande sätt:

Alla typer- €328,132

1 sovrum- €127,684

2 sovrum- €197,126

3 sovrum - €284,471

4 sovrum- €488,985

5 sovrum- €763,254

För att sammanfatta dessa siffror kan man komma överens om att det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Mallorca ligger på runt 2055 euros, medan det år 2015 låg på 1875 euros. Detta innebär en ökning med 9,6 % per kvadratmeter.

Att priserna kan hålla denna höga standard beror mycket på den höga efterfrågan, men den icke existerande möjligheten att skapa ett överflöd av bostäder. På grund av hårda regleringar samt lite yta, kan Mallorca helt enkelt inte starta upp så pass många nyproduktioner för att de skulle kunna mätta alla köpares behov. Det är på grund av denna fakta som att priserna på fastigheter på Mallorca fortsätter att hålla sig uppe och hela tiden ökar.

< Tillbaka till nyheterna

Du är kanske intresserad av något av dessa nyhetsämnen

September 15, 2017

Mallorca, golf-mecka 2017!

För det första kan man då njuta av sin favorithobby i härligt solsken, och samtidigt kombinera det med strandliv, bad och allt annat som Mallorca har att erbjuda. Men faktum är dessutom att här finns hela 20 strålande golfbanor, en mycket...

+ Läs mer