• Suche
savills
MallorcaKöpa hus i Spanien

Många av oss har semestrat i Spanien under åren och flera av oss drömmer om att en dag få äga en egen bostad för att kunna ta del av det härliga klimatet. Oavsett om du planerar att flytta till Spanien permanent eller är ute efter en semesterlägenhet, så finns det en hel del att tänka på. Allt ifrån viktig information till praktiska goda råd som kan göra processen enklare. Att köpa en bostad i Spanien skiljer sig mycket ifrån att köpa en bostad i Sverige.

Hitta rätt hus i Spanien

Du har beslutat dig för att investera i ditt drömhus i Spanien. Det första steget är att förhandla om pris och försäljningsvillkor. Du bör också anställa en advokat eller jurist för att hjälpa dig genom processen, helst någon som talar ditt språk för att undvika missförstånd.

Köpprocess vid bostads köp i Spanien

Du har hittat den perfekta boendet och lagt in ett bud till säljaren. Om säljaren accepterar ditt bud, är det vanligt att underteckna ett avtal om att reservera fastigheten för legala kontroller och lägga in en deposition för att säljaren ska lyfta fastigheten från marknaden under processens gång.

Viktigt att veta när man köper en bostad i Spanien är att det alltid tillkommer extra kostnader utöver själva köpeskillingen, generellt bör du räkna med ett tillägg på ca 10-13 %.

Det ”privata köpeavtalet” mellan köpare och säljare

Nästa steg är att utforma ett privat kontrakt mellan dig och säljaren. Den grundläggande förutsättningen för kontraktet är att säljaren har accepterat att sälja fastigheten till dig till det pris som ni har kommit överens om. Kontraktet är ganska detaljerad och innehåller bland annat information om inköpspriset, beskrivningen av fastigheten, det föreslagna datumet för inflyttning och färdigställande av köpet. Som köpare, kommer du sedan förväntas att betala en första delbetalning till säljaren, som normalt uppgår till 10% av köpeskillingen, som ett bevis på att du kommer att fullfölja affären.

Vad händer om köparen eller säljaren vill dra sig ur?

Helt enkelt, om du som köpare önskar att dra dig ur i detta skede, kommer du inte få din delbetalning tillbaka. Det är normalt en klausul i avtalet som föreskriver detta. Om säljaren drar sig ur, kommer du att kvalificera dig till att få dubbla delbetalningen tillbaka som kompensation.

NIE-nummer, nödvändigt vid köp av bostad i Spanien

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Först då kan du öppna ett bankkonto och skriva på lagfarten. Ett NIE-nummer ansöker du om hos den spanska polisen, den spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige. Sedan måste du alltså även öppna ett spanskt bankkonto.

Notarius publicus

Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera parternas identitet. Men observera att notarien aldrig kontrollerar bostadens skick, det är du som köpare som är ansvarig för att kontrollera bostaden innan du skriver på. I Spanien gäller köp av begagnade bostäder till ”befintligt skick”. Notarien informerar om bostadens skulder, om det finns några. Denna kontrollerar även att betalningen som är gjord till säljaren är i enhet med spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan han/hon skriver på. De upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

Undersökningsplikt för fastigheter

Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Alternativt ska avsteg från detta stå i köpekontraktet.

Lagfart

Innan man går in kontraktets slutfas, måste vissa kontroller genomföras. Dessa inkluderar att Lagfarten registreras på land registret, vilket tar ca 2-3 månader. När den är inskriven och efter att alla skatter och avgifter är betalda får du tillbaka den med inskrivnings beviset.

Mallorca, Spaniens mest populära

Mallorca är den perfekta platsen i Spanien att investera i en fastighet, med en fantastisk natur, otroliga stränder och det perfekta klimatet med mer än 300 soldagar per år. Den stora skiftningen i landskap, miljöer och möjligheter till aktiviteter har gjort denna ö mycket populär världen över och är idag en av Medelhavets mest attraktiva platser. På Mallorca finns Spaniens tredje största flygplats vilket också visar på öns popularitet.

På Mallorca kan du välja mellan många olika typer av boenden, allt ifrån traditionella fincor till lyxvillor och alla stilar däremellan. Balearic Properties är en välkänd fastighetsbyrå med omfattande kunskap och erfarenhet av fastighetsmarknaden på Mallorca. Vi har 2 kontor i centrum av Pollensa, det tredje kontoret finns i Puerto Portals strax innan ingången till marinan. Med ett flerspråkiga team av säljexperter är kundservice absolut högsta prioritet.

Balearic Properties har en fastighetsportfölj som täcker hela Mallorca och den ökar varje dag. Fokus ligger på högkvalitativa fastigheter över hela ön, i alla regioner. Vi arbetar både med nybyggda och äldre fastigheter. Vissa områden ligger oss såklart lite extra varmt om hjärtat och där kan vi ofta erbjuda unika objekt och ett extra stort urval. Mallorca har någonting för alla; havsnära områden med underbar utsikt, bergs kantade pittoreska byar med anrika stenhus, charmiga lantgårdar med olivlundar och vinodlingar och såklart den ståtliga huvudstaden Palma de Mallorca med ett av europas största medeltida centrum och den charmiga stadsdelen Santa Catalina.

Köpa hus i Spanien